subbanner_syllogou

Πρόεδρος

Πρόεδρος Συλλόγου Ιεροψαλτών Ρόδου “Ευάγγελος Μουτάφης”

Στέργος Ελ. Παρασκευάς

 

Proedros_Ieropsalton_Rodou_Stergos_Paraskeuas

 

Ο Στέργος Παρασκευάς γεννήθηκε στο Μπουρούντι Αφρικής το 1956. Σε ηλικία 6 ετών, ήλθε στην Ελλάδα και γαλουχήθηκε από τους ευσεβείς γονείς του με τα Ελληνοχριστιανικά ιδεώδη και την βαθιά πίστη. Από μικρός αγάπησε την εκκλησία και σαν παπαδάκι στο Ιερό της εκκλησίας Ιαλυσού, κοντά στους μακαριστούς Ιερείς π.Νικόλαο Παπανικόλα και π.Ευγένιο Δράκο, πήρε τα πρώτα ακούσματα της ορθόδοξης υμνολογίας.

Σε ηλικία 18 ετών μετανάστευσε και πάλι στην Αφρική για εργασία, όπου συνάντησε τον αείμνηστο π.Γεώργιο Καστάνια (Ροδίτη στην καταγωγή), άριστο γνώστη της Βυζαντινής μουσικής, να ιερουργεί σε ενορία του Μπουρούντι, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Μπουζουμπούρα και στην οποία ανέλαβε χρέη Ιεροψάλτου.

Μετά από πέντε χρόνια, επέστρεψε και πάλι στην Ρόδο κοντά στους γονείς του και συνέχισε να ψάλλει στην ενορία Μεταμορφώσεως Ιαλυσού αλλά και σε διάφορους Ιερούς Ναούς της Ιαλυσού μέχρι και τον γάμο του, όπου εγκατεστάθη στην Κρεμαστή και τακτικά συμμετείχε στο αναλόγιο της Παναγίας Καθολικής Κρεμαστής με Πρωτοψάλτη τον σημερινό Ιερέα π.Μιχαήλ Μάτση.

Το 1984, ξεκινάει μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής μαζί με άλλους μαθητές, σημερινούς Ιεροψάλτες, με καθηγητή τον π.Γεώργιο Καστάνια, ο οποίος μετά την συνταξιοδότηση του, επέστεψε στην γενέτειρα του Κρεμαστή και δίδαξε την τέχνη της ψαλτικής αφιλοκερδώς. Μετά από έξι χρόνια και μετά τις απαραίτητες εξετάσεις στο Ελληνικό Ωδείο, πήρε το πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής.

Το 1994 ανέλαβε το δεξιό αναλόγιο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Μανδρικού, όπου προς εξυπηρέτηση της ενορίας ιερουργούσε ο καθηγητής του, μακαριστός σήμερα π. Γεώργιος και έκτοτε έως σήμερα επιτελεί το καθήκον του ως Πρωτοψάλτης στην ενορία.

Το 2010, μετά τις απαραίτητες Αρχαιρεσίες βάσει του καταστατικού, αναλαμβάνει την προεδρία της Ενώσεως Ιεροψαλτών Ρόδου και περιχώρων, διαδεχόμενος τον εκλεκτό συνάδελφο και Επίτιμο Πρόεδρο πλέον, κ.Εμμανουήλ Θεουλάκη, Πρωτοψάλτου του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ξεκινάει μία νέα σελίδα για τον Σύλλογο με πάρα πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Δημιουργείται ιστοσελίδα για την ενημέρωση με τα νέα και τις δραστηριότητες του Συλλόγου, εξασφαλίζεται χώρος για την στέγαση των γραφείων και του αρχείου του Συλλόγου, διοργανώνονται εκδρομές για τα μέλη του Συλλόγου, ξεκινάει μία σειρά εκδηλώσεων όπως: κοπή πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, ετήσιο μνημόσυνο για τους κεκοιμημένους Ιεροψάλτες της Ρόδου, εορτασμός Προστατών Αγίων Κλήμεντος και Αγαθαγγέλου (μετά από πρόταση του Μητροπολίτη) και πολλές εκδηλώσεις με την χορωδία της Ενώσεως. Το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο άλμα είναι το εγχείρημα της επανίδρυσης της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής στην Ρόδο και με τα παραρτήματα στα χωριά, σε συνεργασία με καθηγητές Ιεροψάλτες και μέλη του Συλλόγου αλλά και με την συμπαράσταση και αρωγή του Μητροπολίτη μας κ.κ.Κυρίλλου.

Πράος, καλοσυνάτος, ταπεινός, φίλος με όλους αλλά και ακούραστος προσπαθεί πάντα για την πρόοδο του Ιεροψάλτη αλλά και του Συλλόγου Ιεροψαλτών, επωμιζόμενος το βάρος και την ευθύνη τόσων χρόνων (από το 1948), πάντα πιστός στα καθήκοντα του αλλά και στην αγαστή συνεργασία με τον Μητροπολίτη μας, εργαζόμενος για το καλό της τοπικής μας εκκλησίας.

Είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών (δύο αγοριών και ενός κοριτσιού) και ασχολείται με το εμπόριο υδραυλικών ειδών για δημόσια έργα για πάνω από 30 χρόνια.