subbanner_syllogou

Ιστορικό

Το σωματείο με την ονομασία «ΕΝΩΣΙΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ» ιδρύθηκε στις 14 Μαρτίου 1948. Ο τίτλος αυτός δόθηκε έτσι αφού σε πρώτη φάση μπορούσε ευέλικτα να λειτουργήσει με την πόλη και τα περίχωρα. Σήμερα, που οι συνθήκες επικοινωνίας βελτιώθηκαν αλματωδώς, καλύπτει ολόκληρο το νησί, αλλά και τα κοντινά με αυτό.

Η ίδρυση του σωματείου είχε ως σκοπό την διάσωση και διάδοση της Βυζαντινής μουσικής παράδοσης, την ενσωμάτωση όλων των Ιεροψαλτών της Ρόδου αλλά και των περιχώρων σε ένα σώμα, το οποίο να μπορεί ανα πάσα στιγμή να προασπίσει τα δικαιώματα του Ιεροψάλτου, να στηρίξει και να κατοχυρώσει τα οικονομικά και επαγγελματικά συμφέροντα των μελών του και να προάγει την συναδελφική αλληλεγγύη και συνεργασία. Επίσης θα βοηθούσε στην εξύψωση του πνευματικού και μαθησιακού επιπέδου των Ιεροψαλτών μέσα από κατάλληλα σεμινάρια Βυζαντινής Μουσικής και ομιλιών θεωρητικού περιεχομένου, τη συμμετοχή των Ιεροψαλτών στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας μέσα από την Ελληνορθόδοξη Ιερά μας παράδοση ενώ η συμμετοχή στην χορωδία σε συνεργασία με την μελέτη θα ήταν το έναυσμα της καλλιέργειας της Βυζαντινής Μουσικής.

   

Σαν πρόεδρος στο νεοϊδρυθέν σωματείο φέρεται ο Αλέκος Γιαλλουράκης του οποίου το έργο συνέχισε ο αείμνηστος δάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής Ιωάννης Καστρουνής. Δίδασκε  στο διδακτήριο του «Αμαραντείου Δημοτικού Σχολείου», το οποίο στέγαζε  τη σχολή. Παράλληλα ήταν και πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου της ενορίας Νεοχωρίου της πόλεως Ρόδου.

Τον Ιωάννη Καστρουνή στην προεδρία του Συλλόγου διαδέχτηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα ο κ. Λώλος Νικόλαος.

Έπειτα συνέχισε ο κ. Ευστάθιος Μητσού, μετά το θάνατο του Ιωάννη Καστρουνή, στα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1960. 

Στη θέση αυτή ο κ.Μητσού παρέμεινε μέχρι τις αρχές του 1980, οπότε ανέλαβε την προεδρία ο κ. Εμμανουήλ Θεουλάκης. Με την παρουσία του άρχισε μία νέα εποχή για τα ψαλτικά πράγματα στο νησί της Ρόδου. Συγκροτήθηκε χορωδία, η οποία αριθμεί περί τα σαράντα ενεργά μέλη, με πολλές εμφανίσεις και προγράμματα όχι μόνο εκκλησιαστικών ύμνων αλλά και παραδοσιακών τραγουδιών της περιοχής της Δωδεκανήσου.

Η θητεία του υπήρξε μακρά και συγκεκριμένα μέχρι τον Ιούνιο του 2010 όπου την προεδρία ανέλαβε ο κ. Στέργος Παρασκευάς συνεχίζοντας με επιτυχία το έργο του συλλόγου.

Η Ένωσις Ιεροψαλτών Ρόδου και Περιχώρων μετά την Γενική Συνέλευση της 22/02/2015 και την έγκριση του Ειρηνοδικείου Ρόδου, μετονομάσθη σε « ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΡΟΔΟΥ – ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥΤΑΦΗΣ » αποδίδοντας έτσι το ελάχιστο στον πρώτο μουσικοδιδάσκαλο της Δωδεκανήσου και ιδιαίτερα της Ρόδου για την μεγάλη του προσφορά στην εκκλησία και την πατρίδα, προ και μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου.

Ο καθημερινός αγώνας των Ιεροψαλτών για την αγάπη τους προς την Βυζαντινή μουσική και παράδοση αλλά και το μεράκι τους είναι αυτό που τους κρατάει ακοίμητους φρουρούς στα Ιερά αναλόγια. Παρ’όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια, με την βοήθεια του παντοδύναμου Θεού καταφέρνουν και τα προσπερνούν και βρίσκονται πάντα εκεί. Μεγάλες προσπάθειες καταβάλλονται από τον καθένα μας, από το σωματείο αλλά και από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, η οποία στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθειά μας, για την στροφή του ενδιαφέροντος της νεολαίας στην πατρώα μουσική μας παράδοση, με την λειτουργία Σχολής Βυζαντινής Μουσικής από διπλωματούχους καθηγητές του Συλλόγου μας, οι οποίοι με υψηλό αίσθημα ευθύνης για το έργο και την αποστολή τους, δίνουν καθημερινό αγώνα για τη διάδοση και διάσωση της μεγάλης κληρονομιάς της εκκλησίας μας.