Επετειακή εκδήλωση για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Βυζαντινή μελωδική αναδρομή 1453

Μια εξαιρετικής μουσικής παράδοσης εκδήλωση έγινε από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών Ρόδου και Περιχώρων στα πλαίσια του εορτασμού της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης χθες στο δημοτικό θέατρο της πόλης μας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, ο κ. Διακοσάββας Σάββας, ή κ. Μουτάφη, ο κ. Τσιρογωτάκης, ο κ. Ζέλκας, πλήθος ιερέων και συμπολιτών μας. Την εκδήλωση προλόγισε αλλά και παρουσίαζε σε όλη την διάρκεια της ο Αρχιμ. Νεκτάριος Πόκιας αναλύοντας τους ύμνους και τα τραγούδια που ακολουθούσαν.

Με την αναδρομή στην ιστορία και τα υπέροχο εκφραστικό του ύφος ο δάσκαλος και ιεροψάλτης κ. Συρόπουλος οδήγησε τις σκέψεις όλων σε εικόνες εκείνης της θλιβερής ημέρας της Άλωσης της Πόλης ενώ τα μουσικά και φωνητικά ακούσματα εκτόξευαν τις ψυχές όλων των παρευρισκομένων στα ουράνια, πράγμα που το πρόδιδαν τα χειροκροτήματα αφού παρέτειναν την ροή του προγράμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέατρο ήταν κατάμεστο από κόσμο ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που λόγω έλλειψης θέσεων αναγκαστικά ήταν όρθιοι.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι ιεροψάλτες: Γαλανός Μιχαήλ, Γιαλουράκης Μιχάλης, Καλαμπάκας Ζαχαρίας, Κουδούνης Σταμάτης, Κουλουμπρούκας Βαγγέλης, Κυπραίος Χριστόδουλος, Μαντικός Αργύρης, Μαργαρίτης Κωνσταντίνος, Μυλωνάς Εμμανουήλ, Ξεπαπαδάκης Αντώνιος, Παναγιωτόπουλος Κωνσταντίνος, Παρασκευάς Στέργος, Ραϊσάκης Ελπιδοφόρος, Σεβδαλάκης Ιωάννης, Τζεδάκης Γιώργος, Φαρμακίδης Νικόλαος, Χατζησάββας Νεκτάριος και Χριστοφής Απόστολος. Την μουσική υπόκρουση απέδωσαν οι: Κλαδάκης Γιάννης (λύρα), Λακμετάς Σταμάτης (κλαρίνο), Λεντάκης Ιωάννης (λαούτο), Μανούσος Δημήτριος (λύρα), Καραβελατζής Γεώργιος (ούτι), Διακοστεργάκη Ειρήνη (κρουστά) και Βασιλαράκης Ηλίας (κρουστά). Την ενορχήστρωση μουσικών και μελωδών διεύθυνε ο καθηγητής και πρωτοψάλτης Ιωάννης Μαυρομάτης όπου και στο τέλος της εκδήλωσης τιμήθηκε για την προσφορά του σαν καθηγητής και μέλος των ιεροψαλτών της Ρόδου αφού δυστυχώς είναι η λίγος ο καιρός που θα βρίσκετε ακόμα στο νησί μας.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών και Περιχώρων κ. Στέργος Παρασκευάς επεσήμανε ότι το τμήμα παραδοσιακής μουσικής του συλλόγου δημιουργήθηκε πριν μόλις ένα μήνα και ευχαρίστησε θερμά ακροατές και συμμετέχοντες υπόσχοντας ότι αυτή είναι η αρχή της διατήρησης της μουσικής παιδείας και παράδοσης του τόπου μας, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος ανέφερε ότι «είμαστε Ρωμιοί και ευλογημένοι» και δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτά τα εφόδια μας, την παρακαταθήκη μας, συγχαίροντας όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την ξεχωριστή επετειακή εκδήλωση.

Σας ευχαριστούμε.

Για το Σύλλογο Ιεροψαλτών Ρόδου και περιχώρων, Μαντικός Ανάργυρος

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας, δεν δημοσιεύεται. Τα προαπαιτούμενα πεδία δηλώνονται με *

  • Όνομα
  • Email
  • Ιστοσελίδα
  • Σχόλιο
  •  
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εξής HTML tags and attributes:

    <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  •  

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Τελευταία Νέα