Επετειακή εκδήλωση 65 χρόνων της Ενώσεως Ιεροψαλτών Ρόδου και Περιχώρων 1948-2013 (πρόσκληση)

Comments

 

Συγχαρητήρια !!! Πολυ ενδιαφέρουσα εκδήλωση! Αν ήμουν στην Ρόδο θα ερχόμουν καθώς ο παππούς μου Ιωάννης Αποστολου Παπαποστολου ήταν ψάλτης στην Ρόδο ( Αγ.ιωαννη, Αγ. Νικόλαο κτλ)

   
  tolisrho

  Nov 11, 2013

  Σας ευχαριστούμε πολύ και θα ήμασταν ευτυχείς αν σας είχαμε κοντά μας. Έχουμε ξεκινήσει μία προσπάθεια διάσωσης και καταγραφής της ιστορίας του Συλλόγου αλλά και της ψαλτικής στην Ρόδο με την ανεύρεση φωτογραφικού υλικού και άλλων ντοκουμέντων. Σας παρακαλούμε εάν υπάρχει κάτι που θα μπορούσατε να μας στείλετε από τον παππού σας, θα σας ήμασταν ευγνώμων. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες από την εκδήλωση θα αναρτηθούν στην σελίδα μας. Σας ευχαριστούμε..!!!

 

Ιωάννης Αποστόλου (Παπαποστόλου) 1889 - 1972 Ο Ιωάννης Αποστόλου (Παπαποστόλου) γεννήθηκε στη Ρόδο το 1889. Καταγόμενος από οικογένεια με πλούσια ιερατική παράδοση υπήρξε Δημοδιδάσκαλος, Ιεροψάλτης και Μουσικός. Δυστυχώς δεν μας είναι γνωστό από ποιον διδάχτηκε την Βυζ. Μουσική, στην βιβλιοθήκη του όμως υπάρχει ένας αριθμός κλασικών μουσικών εκδόσεων Β. Μ., σπαράγματα από διάφορες εκδόσεις, καθώς και χειρόγραφα. Ως Δημοδιδάσκαλος υπηρέτησε στις εξής θέσεις: Διευθυντής Αστικής (1ο σχολειο Ρόδου) Διδάσκαλος Αστικής (1922 - 1937?) Διδάσκαλος Kαζουλιου παρθεναγωγείου Ρόδου (1921-1922) Διδάσκαλος του Βενετοκλείου γυμνασίου Ρόδου (1922-1923) Διδάσκαλος αγγλικών του Βενετοκλείου Γυμνασίου Ρόδου (1926-1929) Ως ιεροψάλτης διακόνησε στους εξής ναούς της Ρόδου: Ιερός ναός Αγίου Ιωάννου (Τιμιου Προδρόμου) (1922-1923) Ιερός ναός Αγίων Αναργύρων (1923-1928) Ιερός ναός Αγίας Αναστασίας (1928) Κατά τη διάρκεια της Ιταλικής κατοχής της Δωδεκανήσου συνελήφθη από τους Ιταλούς, βασανίστηκε και εξορίστηκε επειδή αρνήθηκε να διδάξει στα Ελληνόπουλα τα ιταλοφασιστικά ιδεώδη. Η τεράστια περιουσία του δημεύθηκε και το μεγαλύτερο μέρος της δεν του επεστράφη ποτέ, μετά την επιστροφή του στη Ρόδο. Χαρακτηριστικό ήταν ότι κατά την φυγή του στην Αθήνα το μόνο που πήρε μαζί του ήταν οι παλαιές εικόνες της οικογένειάς του και τίποτε άλλο... Μεγάλη ήταν η προσφορά του προς άπορους μαθητές, τους οποίους δωρεάν εδίδασκε Αγγλικά, Ελληνικά, Αρχαία Ελληνικά και βιολί. Διετέλεσε Πρόεδρος και στη συνέχεια Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Δημοδιδασκάλων περιφερείας Ρόδου "Ο Απόλλων", ενώ πλούσια ήταν η πατριωτική του δράση για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία τόσο στη Ρόδο όσο και στο εξωτερικό. Άφησε πίσω του μια πλούσια βιβλιοθήκη, καθώς και συγγραφικό και μουσικό έργο, που παραμένει ανέκδοτο. http://ioannis-apostolou.blogspot.gr/

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας, δεν δημοσιεύεται. Τα προαπαιτούμενα πεδία δηλώνονται με *

 • Όνομα
 • Email
 • Ιστοσελίδα
 • Σχόλιο
 •  
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εξής HTML tags and attributes:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 •  

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Τελευταία Νέα