Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση «Ανατολή Ανατολών»

Η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση «ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΝΑΤΟΛΩΝ», πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου το Σάββατο 17.12.2016 με την ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ.κ. Κύριλλου, συγκίνησε βαθιά τους πιστούς, με τους θείους Βυζαντινούς Ύμνους, πολλοί εκ των οποίων ήταν άγνωστοι στο ευρύτερο κοινό.  Η εξαιρετική εκδήλωση, οργανώθηκε από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών Ρόδου Ευάγγελος Μουτάφης.

Θεϊκοί Βυζαντινοί Ύμνοι, πραγματική «Ομφή» του Άρχοντα Υμνωδού της Μεγάλης του  Χριστού Εκκλησίας Γεωργίου Χατζηχρόνογλου, και συγκλονιστικές ερμηνείες των xορωδιών.

2016-12-17-anatoli_anatolon

Η παρουσία του Πανοσιολογιώτατου π. Νεκτάριου Πόκκια, με τη ζεστή και γεμάτη συναίσθημα από καρδιάς φωνή, αναφερόταν στο βαθύτερο νόημα του κάθε ψαλμού αλλά και στους συνθέτες και ανέλυε την «ιδιαίτερη σημασία, που ο καθένας μας μπορεί να έχει μέσα του τον Χριστό».

Τόνισε ο π. Νεκτάριος Πόκκιας: «Γεννιέται ο Χριστός στην καρδιά μας, αρκεί αυτή να είναι καθαρή». Εξήγησε και την «σημαντικότητα του ήχου». Για τον «Ύμνο των Δακρύων» διευκρίνισε ότι «μόνον η Βυζαντινή Μουσική μπορεί να μας δώσει την αίσθηση της “χαρμολύπης”». Πρέπει να γνωρίζομε ότι ο «Ήχος» με τους κραδασμούς που παράγει, μπορεί να είναι «θεραπευτικός» ή καταστροφικός, κι ας φέρουμε στο νου μας, τις σάλπιγγες που με το σάλπισμα τους και μόνον γκρέμισαν τα τείχη της Ιεριχούς. Η Εισαγωγή στους ύμνους γινόταν από την Κοινωνική Λειτουργό Δέσποινα Φασόλη, που η παρουσία της ήταν παράδειγμα προς μίμηση, αξιοπρέπειας, απλότητας και γνώσης.

Το πρόγραμμα σημαντικό, όχι μόνον για τον πλούτο των θεμάτων και την τέλεια παρουσίαση, αλλά και για τις συγκινητικές ερμηνείες.

Οι Βυζαντινοί Ψαλμοί που ακούστηκαν ήταν:

1. Απολυτίκιο Γεννήσεως 

2.Καταβασίες Χριστουγέννων Α΄και Θ΄Αργές  

3.Κύριε εκέκραξα αργό Ιακώβου Πρωτοψάλτου σε ήχο Β΄ (αποδόθηκε από τον Άρχοντα Υμνωδό Γεώργιο Χατζηχρόνογλου, ο οποίος πάντα επεξηγούσε τη σημαντικότητα του ύμνου ενώ για τη συγκεκριμένη σύνθεση είπε ότι «δίνει το άρωμα και το πνεύμα της Πόλης και της Πατριαρχικής έκφρασης»   

4. Ιδιόμελα εσπερινού Χριστουγέννων  

5. Καθίσματα Χριστουγέννων  

6. Ρόδον το Αμάραντον μετά κρατήματος σε ήχο Α΄, που απέδωσε ο Άρχοντας Υμνωδός Γεώργιος Χατζηχρόνογλου. Τον χαρακτήρισε: «Μεστό και Μεγαλοπρεπή Ήχο», «που επηρεάστηκε από τα παράλια της Ιωνίας»   

7. Εξαποστειλάριο Χριστουγέννων   

8. Αίνοι Χριστουγέννων  

9.Εσείσθησαν λαοί, καλοφωνικός ειρμός Πέτρου Μπερεκέτου με ερμηνεία από τον Άρχοντα  Υμνωδό Γεώργιο Χατζηχρόνογλου. 

10. Δοξαστικό όρθρου Χριστουγέννων   

11. Στίχοι δοξαστικού παραμονής Θεοφανείων «Την Χείρα σου την Αψαμένην» Ιακώβου Πρωτοψάλτου σε ήχο πλάγιο, που αποδόθηκε από τον Άρχοντα Υμνωδό Γεώργιο Χατζηχρόνογλου, ο οποίος διευκρίνισε ότι: «Είναι ένα από τα κείμενα που έχουν ξεχαστεί. Αποτελεί τμήμα της Ιστορίας της Βυζαντινής Μουσικής που δεν ακούγεται πια στην Εκκλησία». 

Τα Κάλαντα έψαλλαν η «Παραδοσιακή Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Συλλόγου μας :

1.Βυζαντινά «Άναρχος Θεός» 

2.Κάλαντα Δωδεκανήσου.

Το εξαιρετικά πλούσιο πρόγραμμα, συγκλόνισε με Βυζαντινούς Ύμνους που δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να ακούσουμε, και την θεία ερμηνεία όλων. Πραγματική «ομφή» (= θεία φωνή) του Άρχοντα Γεωργίου Χατζηχρόνογλου, ξέφευγε από τα ανθρώπινα και γήινα ακούσματα, και συγκινούσε διανοητικά για την εκπληκτική Τέχνη και Υψηλή Τεχνική, όμως περισσότερο “αφουγκραζόταν” η καρδιά και πλούτιζε το συναίσθημα ευεργετικά, πραγματικό “ίαμα” ψυχής. Θεσπέσιες και οι φωνές των πολυπληθών χορωδιών, με την ευχάριστη παρατήρηση πως συμμετείχαν πολλοί και από διαφορετικές ηλικίες, ιδιαίτερα σήμερα που η Παράδοση γίνεται απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή μας, αλλά και για την διατήρηση της πλούσιας πολιτισμικής μας κληρονομιάς με τους νέους της Βυζαντινής Χορωδίας να προδιαγράφουν ένα αίσιο μέλλον.

Ένα από τα συγκινητικά χαρακτηριστικά της Βυζαντινής Χορωδίας του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ρόδου, ήταν η σεμνή αλλά και υψηλή τεχνική στην απόδοση, με τη διδασκαλία, τη γνώση του και το ήθος του χοράρχη και Πρωτοψάλτη του Ευαγγελισμού, κ. Μανώλη Θεουλάκη. Εξαιρετική η παρουσία όλων των μελών, όπως και του Ιεροψάλτη/εκπαιδευτικού, Πρωτοψάλτη της Παναγίας Καθολικής κ. Κωνσταντίνου Κουκιά. Στο καλαίσθητο πρόγραμμα της εκδήλωσης, αναφερόταν ότι ο «Σύλλογος Ιεροψαλτών Ρόδου Ευάγγελος Μουτάφης», ιδρύθηκε το 1948 και τα μέλη του είναι καταξιωμένοι Ιεροψάλτες οι οποίοι κοσμούν τα αναλόγια του νησιού μας. Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής λειτουργεί από το 2011 υπό την αιγίδα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Κύριλλου κι έχει 120 μαθητές σε 8 παραρτήματα της Ρόδου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Κύριλλος γνωρίζομε ότι είναι και υμνογράφος, και έμπρακτα φανερώνει το ενδιαφέρον του για τη νεολαία μας και την επιμόρφωση της.  Το τμήμα παραδοσιακής μουσικής ιδρύθηκε σχετικά πρόσφατα για την «διάσωση και διάδοση της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς». Υπεύθυνος της παραδοσιακής χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής είναι ο Πρωτοψάλτης Αναλήψεως Ρόδου, κ. Τριαντάφυλλος Τάνος. Οι εκπληκτικοί μουσικοί που συνόδευαν την παραδοσιακή χορωδία ήταν ο Βασίλης Ορφανός (λύρα), ο Βαγγέλης Ξεπαπαδάκης (λαούτο) και ο Σταύρος Κάνιας (κανονάκι).

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ρόδου Στέργος Παρασκευάς, στο σύντομο αλλά μεστό χαιρετισμό του, ανέφερε για την προσπάθεια του Συλλόγου, (μέσα από τους υπέροχους ήχους και θεσπέσιους ύμνους) να μας εισάγει στην μεγάλη εορτή της πίστεως μας που είναι τα Χριστούγεννα. Αποτελεί ύψιστη τιμή για όλους η παρουσία του εκλεκτού επαΐοντος της Βυζαντινής Μουσικής Γεωργίου Χατζηχρόνογλου, που η αρχοντιά, η καλοσύνη και η καταδεκτικότητα του, μας άγγιξε όλους και τον ευχαρίστησε θερμά που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα. Τον ευχαρίστησε επίσης εγκάρδια για το διήμερο ειδικό σεμινάριο που παρέδωσε στο πνευματικό κέντρο του Αγίου Γεωργίου, για τον ανεξάντλητο πλούτο της πατρώας Βυζαντινής Μουσικής.

Ευχαρίστησε επίσης τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Κύριλλο για την παρουσία του, που λάμπρυνε την εκδήλωση και είναι πάντα αρωγός σε κάθε μας δραστηριότητα, τον Αρχιερατικό επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιωάννη Χαλκιά και τον Αιδεσιμολογιότατο π. Εμμανουήλ Σκλιβάκη που ως εφημέριοι μας φιλοξένησαν στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού αλλά και που είναι πάντα κοντά στον Σύλλογο, τους σεβαστούς πατέρες και οσιότατες Μοναχές, τον π. Κάλλιστο για τη φιλοξενία των σεμιναρίων, τους τοπικούς άρχοντες, τους πάντα πρόθυμους συναδέλφους και όλους τους παριστάμενους.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον επίτιμο Πρόεδρο, Πρωτοψάλτη και Δάσκαλο Εμμανουήλ Θεουλάκη για την ξεχωριστή μαεστρία του και στον υπεύθυνο καθηγητή και Πρωτοψάλτη Τριαντάφυλλο Τάνο που διεύθυνε την παραδοσιακή χορωδία. Επίσης ευχαρίστησε θερμά τον ακάματο συνεργάτη του Συλλόγου μας π. Νεκτάριο Πόκκια και το εκκλησιαστικό κανάλι ΘΑΡΡΙ που πάντα είναι κοντά μας αλλά και την αγαπητή κοινωνική λειτουργό που ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόσκλησή μας για να προλογίσει την εκδήλωση. Στο τέλος πρόσφερε αναμνηστικά δώρα στον Άρχοντα Υμνωδό Γ. Χατζηχρόνογλου.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Πρόεδρο Στέργο Παρασκευά, τον Σύλλογο αλλά και όλους τους συντελεστές για την υπέροχη εκδήλωση, αναφέρθηκε στην εξέχουσα παρουσία του Άρχοντα Υμνωδού Γεωργίου Χατζηχρόνογλου, στο Ιστορικό και την δραστηριότητα του Συλλόγου αλλά και τη σημαντικότητα των Σεμιναρίων, τονίζοντας πως ήταν η καλύτερη αρχή των εορτασμών για τα Χριστούγεννα, λέγοντας χαρακτηριστικά «Είμαστε υπερήφανοι για Εσάς». Τελειώνοντας έδωσε εγκάρδιες ευχές σε όλους για τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων. 

Μαίρη Παπανδρέου

2016-12-17-anatoli_anatolon_2

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας, δεν δημοσιεύεται. Τα προαπαιτούμενα πεδία δηλώνονται με *

  • Όνομα
  • Email
  • Ιστοσελίδα
  • Σχόλιο
  •  
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εξής HTML tags and attributes:

    <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  •  

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Τελευταία Νέα