subbanner_syllogou

Άγιοι Κλήμης και Αγαθάγγελος

 Ήχος ‘Α – Της ερήμου πολίτης..

Ξυνωρίδα την θείαν, των Μαρτύρων τιμήσωμεν,Κλήμεντα σοφόν Ιεράρχην και κλεινόν Αγαθάγγελον μακρά γαρ των βασάνων δοκιμή, ενήθλησαν ανδρείως επί γης, και δεξάμενοι το στέφος παρά Θεού, προΐστανται των βοώντων. Δόξα τω ενισχύσαντι υμάς, δόξα τω στεφανώσαντι, δόξα τω χορηγούντι δι’υμών, ημίν χάριν σωτήριον.

 Η Ακολουθία των Αγίων Κλήμεντος και Αγαθαγγέλου σε pdf.

Βίοι των Αγίων Κλήμεντος και Αγαθαγγέλου

Ο Άγιος Ιερομάρτυς Κλήμης καταγόταν από την Άγκυρα, από πατέρα εθνικό (ειδωλολάτρη), ο οποίος πέθανε νωρίς και έτσι η ανατροφή έγινε από την ευσεβεστάτη Χριστιανή μητέρα του, που ονομαζόταν Ευφροσύνη. Σε ηλικία δώδεκα ετών εκάρη μοναχός. Η παιδεία, η φιλανθρωπία αλλά και οι φημισμένες αρετές του είναι τα χαρίσματα τα οποία τον ανέδειξαν και σε ηλικία είκοσι ετών χειροτονήθηκε Επίσκοπος Αγκύρας. Το μεγάλο αξίωμα δεν τον έκανε να πέσει στη μεγάλη παγίδα της αλαζονείας, αντίθετα ανέπτυξε περισσότερο την ενεργητικότητα του, για να ανταποκριθεί στις πνευματικές και υλικές ανάγκες του ποιμνίου του. Εκείνο όμως που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα στον επίσκοπο Κλήμη, είναι ότι φρόντιζε πατρικά για τα ορφανά και τους φτωχούς. Παρηγορούσε τους πάσχοντες με ιδιαίτερη προσοχή έπαιρνε στην Εκκλησία παιδιά εγκαταλελειμμένα και έκθετα, φροντίζοντας όχι μόνο για τη συντήρηση τους, αλλά και για την κατήχηση και βάπτιση τους. Όλα αυτά μας δίνουν το δικαίωμα να πούμε ότι η πίστη του ήταν ζωντανή με έργα. Ο μακάριος Ιερομάρτης εγνώρισε σε όλη του σχεδόν τη ζωή το μαρτύριο. Υπέστη παντοειδείς και φρικώδεις βασάνους επί αυτοκράτορος Διοκλητιανού (284-305) και αυτοκράτορος Μαξιμιανού (285-305). Πράγματι ο αγώνας του προς τους τυράννους κράτησε επί είκοσι οχτώ ολόκληρα χρόνια, χωρίς διακοπή. Στην φυλακή της Ρώμης τον κρέμασαν σε ένα ξύλο και του ξέσκισαν το σώμα με σιδερένια νύχια. Τον χτύπησαν με πέτρες, τον έδεσαν σε τροχό που γυρίζοντας του συνέτριψε το σώμα, του συνέτριψαν τα σαγόνια και του έβγαλαν τα δόντια. Έτσι λοιπόν ο Ιερομάρτυς Κλήμης, αφού γνώρισε κάθε μορφή μαρτυρίου, αφού έλεγξε με τους λόγους του και το άγιο παράδειγμά του τους δυσεβείς και αφού με την υπομονή και καρτερία του κατέπληξε κι αυτούς τους Αγγέλους, έλαβε τον στέφανο της ουράνιας δόξας.

Ναό του Αγίου Κλήμεντος ανήγειρε ο αυτοκράτορας Βασίλειος Β΄ (976-1025) στα ανάκτορα, εντός του οποίου εφυλασσόταν η κάρα του Αγίου με άλλα ιερά λείψανα.

Ο Άγιος Μάρτυς Αγαθάγγελος καταγόταν από τη Ρώμη. Όταν ο Άγιος Κλήμης ήταν φυλακισμένος στη Ρώμη, πρώτος ο Άγιος Αγαθάγγελος και έπειτα οι άλλοι που πίστεψαν στον Χριστό, προσήλθαν στην φυλακή και τους βάπτισε. Όλους αυτούς που βαπτίσθηκαν ο ειδωλολάτρης αυτοκράτορας τους αποκεφάλισε. Μόνο ο Άγιος Αγαθάγγελος δραπέτευσε και ανέβηκε κρυφά στο πλοίο, στο οποίο οι στρατιώτες του Μαξιμιανού θα έβαζαν τον Αγιο Κλήμεντα, για να τον στείλουν δέσμιο στη Νικομήδεια. Μόλις μπήκε στο πλοίο ο Ιερομάρτυς Κλήμης, ο Αγιος Αγαθάγγελος έπεσε στα πόδια του. Ο Κλήμης χάρηκε που είδε τον Αγαθάγγελο εκεί και θεώρησε τον πόθο του να μαρτυρήσει για τον Χριστό ως ευλογία Θεού. Επάνω στο πλοίο και οι δύο Άγιοι υπέστησαν φοβερά βασανιστήρια, ώσπου έφθασαν στην Άγκυρα και παραδόθηκαν στον Λούκιο, τον τοπικό άρχοντα. Τα φρικώδη βασανιστήρια άρχισαν. Τους κρέμασαν σε ξύλο, τους έκαψαν με αναμμένες λαμπάδες τα πλευρά, τους τρύπησαν με πυρακτωμένα σουβλιά τα χέρια ανάμεσα στα δάχτυλα, τους έριξαν σε ασβέστη επί δύο ημέρες, τους χτύπησαν με ράβδους, έμπηξαν στη γη ακόντια με τις αιχμές προς τα άνω και τους ξάπλωσαν πάνω στις αιχμές, με αποτέλεσμα να κατατρυπηθούν τα σώματά τους και να τους προκληθούν αφόρητοι πόνοι. Ιδιαίτερα του Αγίου Αγαθαγγέλου περιέλουσαν το κεφάλι με λιωμένο μολύβι. Στη συνέχεια τους έδεσαν στο λαιμό μυλόπετρες και τους έσυραν στους δρόμους της πόλεως. Ύστερα από εντολή του Λουκίου και οι δύο Αγιοι αποκεφαλίσθηκαν. Μαζί τους αποκεφαλίσθηκαν και οι υπόλοιποι άνδρες, γυναίκες και παιδιά που είχαν πιστέψει στον Χριστό.

Η Σύναξή τους ετελείτο στο Μαρτύριο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Ευδοξίου, πέραν του Ανάπλου, και στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, της παλαιάς και της νέας.

Από τις αρχές του 10ου αιώνος, η σύναξη των Αγίων άρχισε να τελείται στη μονή του Πατριάρχου Ευθυμίου (907-912), που βρισκόταν στην περιοχή των Υψωμαθείων Κωνσταντινουπόλεως, στην οποία, το 907, ο Μητροπολίτης Αγκύρας Γαβριήλ εδώρησε το ωμοφόριο του Αγίου Κλήμεντος και λείψανα του Αγίου Αγαθαγγέλου.

Η Ρόδος μας λόγω της σπουδαίας θέσεως που ανέκαθεν κατείχε ως σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών έγινε τόπος διέλευσης πολλών Αγίων. Το πέρασμά τους αλλά και η δράση τους μαζί με τη συναναστροφή τους με Αγίους γεροντάδες και ασκητές της εποχής, συνέτειναν στην κατά Θεόν τελείωσή τους. Οι Άγιοι μάρτυρες Κλήμης και Αγαθάγγελος πέρασαν από την Ρόδο και λειτούργησαν επί Επισκόπου Φωτεινού. Λείψανό τους βρίσκεται στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος, πόλεως Ρόδου και εορτάζουν στις 23 Ιανουαρίου.