(+) Εκδημία Πρωτοψάλτου Δημητρίου Παπαϊγνατίου

Απεβίωσε το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 ο Άρχοντας Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου και αγαπητό μέλος του Συλλόγου Δημήτριος Παπαϊγνατίου. Η εξόδιος ακολουθία εψάλλει την Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου όπου διακόνησε επί σειρά ετών. 

Ψήφισμα 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ρόδου «Ευάγγελος Μουτάφης>>, συνήλθε εκτάκτως το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 και ώρα 7:30 μ.μ. στο γραφείο του Συλλόγου, μετά την θλιβερή είδηση της εκδημίας του Πρωτοψάλτου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου και εκλεκτού μέλους του Συλλόγου, Δημητρίου Παπαϊγνατίου. 

Λαμβάνοντας υπόψιν την μεγάλη προσφορά του εκλιπόντος στο Ιερό αναλόγιο και την εκκλησία μας εν γένει, αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:

 1. Να παραστεί σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο στην εξόδιο ακολουθία  που θα ψαλλεί την Δευτέρα 26 Ιουνίου.
 2. Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπήτηρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
 3. Να καταθέσει αντί στεφάνου χρηματικό ποσό στον Εκκλησιαστικό Σταθμό Θάρρι, τον οποίο ιδιαιτέρως αγαπούσε ο εκλιπών.
 4. Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό τύπο. 

Επικήδειος λόγος

Η Ιεροψαλτική μας οικογένεια νοιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τον μακαριστό καλλικέλαδο Πρωτοψάλτη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου, ο οποίος σε πολύ δύσκολες εποχές κράτησε το ψαλτήρι ως βράχος ασάλευτος. Κεκοσμημένος με σπάνιο φωνητικό τάλαντο ο Δημήτριος Παπαιγνατίου άφησε τα ξεχωριστά ίχνη του εδώ σ΄αυτό τον Ναό συγκινώντας πάντοτε το ευσεβές εκκλησίασμα. Έψαλλε με ιδιαίτερη φιλοκαλία, προθυμία και αγάπη. Ήταν άνθρωπος με ευγένεια χαρακτήρος. Κατείχε πολύ καλά την βυζαντινή μουσική την οποία εδιδάχθη από τον κολοσσό της ψαλτικής μας παράδοσης Ευάγγελο Μουτάφη. Ήταν αυστηρός τηρητής των παραδοσιακών μελισματικών γραμμών ψάλλοντας τα δύσκολα μαθήματα της παπαδικής μελοποιίας με έναν μοναδικό αριστοτεχνικό τρόπο. Είχαμε την χαρά ως ελάχιστο δείγμα αγάπης για την πολύχρονη αυτή προσφορά του στο ιερό αναλόγιο, να τον τιμήσουμε το 2012 ως Σύλλογος Ιεροψαλτών Ρόδου.  Σήμερα σύσσωμος ο ιεροψαλτικός κόσμος του νησιού μας αποδίδει τα εύσημα στον κορυφαίο αυτό Πρωτοψάλτη που αποτέλεσε πολύτιμο κρίκο στην ιερή αλυσίδα των παλαιών μεγάλων Ιεροψαλτών και στην μεγάλη μουσική παράδοση του τόπου μας. 

Αγνός πατριώτης και άριστος επιστήμονας, υπηρέτησε την ιατρική με σοβαρότητα και αφοσίωση. Λάμπρυνε το αναλόγιο της εκκλησίας μας με ιδιαίτερη ευλάβεια και υψηλό εκκλησιαστικό φρόνημα. Έχαιρε εκτίμησης και αγάπης απ όλους γι αυτό και όλοι είχαν έναν καλό λόγο να πουν για τον άνθρωπο πρωτοψάλτη του Ιερού Μητροπολιτικού μας Ναού.

Αλησμόνητε γιατρέ μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει σε λίγο. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη. Αιωνία σου η μνήμη.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας, δεν δημοσιεύεται. Τα προαπαιτούμενα πεδία δηλώνονται με *

 • Όνομα
 • Email
 • Ιστοσελίδα
 • Σχόλιο
 •  
 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εξής HTML tags and attributes:

  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 •  

Τελευταία Νέα